24 oktober 2018

Bezoek arbeidsmigrantenhotel

‘Studentenhuis met heel veel regels’, kopt De Limburger.

Gisteren verscheen er een artikel waarin een kijkje werd genomen bij het Labour Hotel in Waalwijk. Dit is een woonlocatie van OTTO Work Force met woonruimte voor 400 arbeidsmigranten. Ondanks dat de 400 bedden allemaal bezet zijn, is er nog een groot tekort aan huisvesting voor mensen die voor een korte periode in ons land willen wonen en werken. CEO Frank van Gool van OTTO Work Force komt in het artikel aan het woord en benadrukt nogmaals hoe belangrijk goede huisvesting voor arbeidsmigranten is. Hieronder de belangrijkste punten.

Geen huisdieren, geen kinderen en een zerotolerancebeleid voor drugs zijn een aantal van deze regels. Onder andere deze regels worden de buitenlandse werknemers uit Roemenië, Bulgarije of Polen op het hart gedrukt middels een instructievideo.

‘De 400 bedden in Waalwijk zijn allemaal bezet’, zegt Robert Kurzak van OTTO. Elke nieuwe bewoner wordt bij aankomst geïnformeerd dat ze de woning zelf schoon moeten houden. Het moet tenslotte ook hygiënisch blijven met 400 mannen en vrouwen in één gebouw.

Twee bewoonsters uit Bulgarije laten weten dat er prima te leven valt met deze regels. ‘Al heb ik soms het gevoel dat ik in een studentenhuis woon. Maar door alle regels is het hier over het algemeen schoon en rustig. Aan de andere kant wordt hier wel degelijk drugs gebruikt en worden er ook spullen gestolen als je niet oplet. Maar dat is in Bulgarije niet anders’, vervolgen ze.

Directeur Frank van Gool van OTTO Work Force zegt dat er tussen de grote massa arbeidsmigranten die naar Nederland komt altijd wel ergens een rotte appel kan zitten. ‘Maar de meeste mensen komen naar ons land om te werken. En wij hebben deze mensen nodig. Als we willen dat onze kinderen het straks net zo goed hebben als wij, kunnen we echt niet zonder arbeidsmigranten’. Verder is hij van mening dat in ons land al het negatieve onder een vergrootglas wordt gelegd. De positieve aspecten van onze arbeidsmigranten worden wat hem betreft zwaar onderbelicht.

Dat er een tekort aan huisvesting is voor mensen die voor een korte periode in ons land willen wonen en werken, dat is zeker. ‘Feit is, dat ik nu aan opdrachtgevers ‘nee’ moet verkopen, omdat ik geen woningen heb voor nog meer buitenlandse medewerkers. Alleen al in Noord-Limburg kan ik vandaag nog 8.000 bedden vullen met arbeidsmigranten’, laat Frank van Gool weten.

De besluitvorming rondom nieuwe Labour Hotels of andere woonvoorzieningen kan voor Frank van Gool niet snel genoeg gaan; ‘De nood is hoog’.

Klik hier om het hele artikel te lezen.

Voor de video hier en hier