7 februari 2019

Steeds groter tekort aan woonruimte arbeidsmigranten

Het tekort aan woonruimte voor arbeidsmigranten uit Oost-Europa loopt dit jaar verder op. ‘Op veel plaatsen zorgen arbeidsmigranten voor overlast en zijn gemeenten huiverig om het probleem aan te pakken,’ zegt Wim Reedijk van Expertisecentrum Flexwonen.

Het tekort loopt dit jaar op naar 120.000 tot 150.000 plaatsen. Dat becijferen Stichting Normering Flexwonen, een keurmerk voor tijdelijke huisvesting en het Expertisecentrum Flexwonen. In 2017 waren er nog zo’n 100.000 plekken te weinig. Door de groeiende economie en de verhitte woningmarkt is het tekort verder opgelopen, schetsen de twee organisaties.

Gemeenten
Volgens Reedijk zijn veel gemeenten huiverig om het tekort aan te pakken, omdat er vaak sprake is van overlast. Ook zijn omwonenden niet altijd blij, zo werd in Dongen gisteren een petitie overhandigd tegen de huisvesting van arbeidsmigranten in het voormalig broederhuis in het centrum. ‘In Waalwijk heeft de gemeente haar nek uitgestoken,’ zegt Reedijk.

Daar is een speciale campus gebouwd voor 400 arbeidsmigranten op een bedrijventerrein, die aan de eisen van het keurmerk voldoet. De arbeiders wonen bij elkaar in appartementen. ‘Meer gemeenten zouden dat moeten durven bouwen.’ De campus, in feite een hotel, is vooral bedoeld voor nieuwkomers. ‘Na een half jaar wil je echt iets voor jezelf,’ aldus Reedijk. ‘Voor die groep zouden tijdelijke prefab-woningen een oplossing kunnen zijn.’

In Horst aan de Maas wordt gewerkt aan een soortgelijk concept van de initiatiefnemer, die verder bezig is in onder meer Venlo en Venray. Rotterdam maakte vorig jaar bekend 3000 tijdelijke woningen te willen neerzetten. In Weert wordt momenteel de haalbaarheid van drie initiatieven voor ‘short-stay’ huisvesting van in totaal 1000 personen onderzocht. Het mag gaan om maximaal 400 mensen per locatie en één initiatief per bedrijventerrein.

Bekijk hier het hele artikel