17 februari 2019

Met spoed gezocht: bedden voor arbeidsmigranten

Het is één van de grootste opgaven die Limburg wacht: de komende jaren moet voor zo’n 100.000 arbeidsmigranten onderdak gevonden worden.

De Polen, Tsjechen, Roemenen en andere migranten zijn nodig, omdat het tekort aan arbeidskrachten steeds groter wordt. Maar waar gaan deze werknemers wonen? Dat is de grote vraag.

Vraag groeit
In de gemeente Horst aan de Maas hebben ze al veel ervaring met buitenlandse arbeidskrachten. Al tientallen jaren hebben de ondernemers in de gemeente ze nodig om onder meer asperges te steken en aardbeien te plukken. Maar de vraag is alleen maar groter geworden. En dat merkt ook de gemeente. “We hebben nu verschillende aanvragen van ondernemers binnen voor huisvesting van arbeidsmigranten”, zegt wethouder Bob Vostermans. “Voor in totaal zo’n 2000 bedden. Daarnaast hebben we al op verschillende plekken grootschalige huisvesting.”

Leefbaarheid
Het gaat dan om mensen voor de zogenoemde ‘short stay’, mensen die zich niet permanent willen vestigen. Maar eigenlijk hoopt de wethouder dat een deel van de arbeidsmigranten permanent in Horst wil blijven. “Want we hebben de mensen hard nodig”, zegt collega-wethouder Birgit op de Laak. “Omdat we anders banen niet kunnen invullen. Maar het is ook goed voor de leefbaarheid. Voor scholen en sportclubs bijvoorbeeld.”

Vergrijzing
Tegenwoordig zijn de arbeidsmigranten niet alleen nodig in de landbouw en tuinkassen. Ook in de logistieke sector zijn ze onmisbaar. En in sectoren als de zorg, toerisme en bouw neemt de vraag toe. Dat de vraag alleen maar toeneemt bevestigt ook gedeputeerde Hans Teunissen. “Er gaan in de komende jaren meer mensen met pensioen dan er jongeren van school komen”, stelt hij. Volgens cijfers van de uitzendbranche zijn er nu zo’n 60.000 arbeiders uit het buitenland in Limburg. “Die moeten wel goed onderdak krijgen”, aldus de gedeputeerde.

Lees hier het hele artikel en bekijk de video!