23 juli 2019

Labour Hotel Waalwijk: ‘De mensen hier willen gewoon werken zonder problemen’

Na een introductie van het Labour Hotel Waalwijk in het eerste deel in het woningmarktbeleid van het Ministerie BZK, wordt het tijd om een kijkje te nemen in Labour Hotel. Hoe ziet Labour Hotel Waalwijk er op een doordeweekse werkdag uit?

Drie uur s ‘middags op een doordeweekse werkdag in het Labour Hotel in Waalwijk. Een klein groepje mensen zit buiten in de zon aan een van de vele picknicktafels. Hoe gaat het nu, een jaar na de opening van de campus, zoals het ook wel wordt genoemd? Een gesprek met welfare office Florin en bewoner Mateusz over het dagelijkse leven in het Labour Hotel, huisregels en vooroordelen.

De campus maakt onderdeel uit van KAFRA Housing. KAFRA realiseert en exploiteert huisvestingsconcepten voor tijdelijke huisvesting van arbeidsmigranten of andere urgente woningzoekenden. Florin, zelf ook arbeidsmigrant uit Roemenië, geeft een rondleiding door het gebouw. Verdeeld over vier verdiepingen zijn er 100 studio’s en 50 appartementen. Er zijn acht wasserettes, een gemeenschappelijke ontspanningsruimte met een tafeltennistafel, poolbiljart, darts, fitnessruimte en basketbalveld. Bewoners kunnen zelf koken in hun eigen studio of appartement.

Mateusz is blij met zijn studio hier, “het voelt als wonen in een gewoon flatgebouw. Je hebt hier veel meer privacy, een eigen keuken en badkamer. Ook is het veel groter, schoner en goedkoper dan de eerdere accommodaties waar ik woonde. In Diemen zaten we met zes man in een heel klein appartementje.”

‘Polenhotel’
In de volksmond wordt het wel een ‘Polenhotel’ genoemd.

Florin: “De mensen hier zijn hele gewone, normale mensen, net als jij en ik. We komen hier gewoon om te werken en willen in alle rust samenleven zonder problemen.” 

Niet iedereen is hetzelfde, zo stelt Mateusz stellig. “Scheer dus niet de hele groep arbeidsmigranten over een kam als er een incident is. Er zitten hier ook echt niet alleen maar Polen.” Ze hebben wel enig begrip voor de scepsis van inwoners als het gaat om arbeidsmigranten. Mateusz: “Je weet misschien niet wat je kunt verwachten en hoe ze zich gaan gedragen.” Toch vinden ze dat incidenten met arbeidsmigranten worden uitvergroot en dat er nog te veel vooroordelen zijn. “Negatieve verhalen worden meer gehoord dan positieve”, zo vertellen ze. “De sporadische incidenten die er zijn, hebben te maken met overlast van arbeidsmigranten in de wijken en niet in het Labour Hotel.”

Lees het volledige artikel hier.