Op bedrijventerrein Keizersveld in Venray komen een flat van vier verdiepingen voor 64 arbeidsmigranten en veertien studio’s voor stelletjes.

De ‘toren’ verrijst op een terrein van pakweg 3000 vierkante meter achter het hoofdkantoor van KAFRA Housing en OTTO Work Force op het Keizersveld. Volgens Frank van Gool van Kafra Housing, het bedrijf dat de toren gaat bouwen, is de bedrijfskavel zeker al vijf jaar te koop.

De toren is ruimtebesparend, voor huisvesting van 92 mensen op de begane grond zou zeker 10.000 vierkante meter nodig zijn. De plek op het bedrijventerrein is volgens hem een goede locatie voor huisvesting van buitenlandse werknemers. Die komen een paar honderd meter van de wijk Landweert te wonen en enkele horecavoorzieningen, bijvoorbeeld McDonald’s, liggen om de hoek. Bovendien zal voor veel bewoners het werk in de omgeving liggen. „Ze kunnen bij wijze van spreken met de fiets naar het werk, dat scheelt een hoop verkeer op de weg”, zegt Van Gool.

De KAFRA-directeur spreekt over „een nieuwe standaard” voor de huisvesting van arbeidsmigranten. Elk appartement heeft gemeenschappelijke voorzieningen zoals een keuken en voor iedere bewoner een eigen slaapkamer. „De kwaliteit is goed, je zou er een ‘gewone’ woning van kunnen maken”, aldus Van Gool.

Alle vergunningsprocedures moeten nog beginnen. Omdat de coronaregels samenkomsten verbieden, komt er voor de ondernemers in de omgeving een besloten Facebookgroep. De bouwtijd is vier tot zes weken. Alle procedures rond de bouw moeten nog beginnen, maar Van Gool hoopt dat het gebouw er aan het eind van het jaar staan. „Dat zou mooi zijn”, zegt hij.
Volgens Van Gool is haast geboden omdat de nood hoog is, ook in deze coronatijd. „Corona heeft aangetoond dat we niet zonder arbeidsmigranten kunnen. Die vervullen vitale functies in de distributiecentra van de supermarkten. Volgend jaar gaat de economie weer draaien en vergeet niet dat de vergrijzing gewoon doorgaat”, zegt Van Gool.

Dit artikel verscheen eerder in De Limburger. Bekijk hier het hele artikel.