Kamers voor 800 arbeidsmigranten, verdeeld over complexen met minimaal 150 en maximaal 400 slaapplaatsen. Dat is wat er volgens de gemeente Boxtel de komende drie jaar nodig is.
De gemeente wil kwalitatief hoogstaande huisvesting realiseren voor uiteindelijk in totaal duizenden arbeidsmigranten. Zij gaat niet zelf bouwen, maar vestigt haar hoop op particulier initiatief. Boxtel wil met heldere regels een actieve rol spelen om initiatiefnemers in het zadel te helpen.
Waar deze ‘hotels’ voor minimaal 150 arbeidsmigranten moeten komen is nog onduidelijk. In ieder geval niet in woonwijken, op bedrijventerrein of recreatieparken. Wel in de directie omgeving van juist de plekken waar de arbeidsmigranten werken, zoals de bedrijventerreinen Ladonk, Vorst en Daasdonk.
Daarmee lijkt een van de inmiddels bekende initiatieven af te vallen. Voor dat plan had Boxtelaar Frank van den Brandt namelijk zijn pand op Ladonk op het oog.
Ook de eigenaar van sportcomplex De Braken, Gerard Smit, speelt met het idee op zijn terrein ruimte te maken voor arbeidsmigranten. Dat voldoet wél aan de voorwaarden omdat het vlak bij Ladonk is.
Smit wil een deel van zijn tennisbanen binnen en buiten opofferen. Hij probeert daarover al geruime tijd in gesprek te komen met de gemeente, maar kreeg steeds te horen dat er eerst heldere richtlijnen voor de huisvesting van arbeidsmigranten moesten zijn. Die komen er nu dus snel aan.
Het gebied in de oksel, waar de sporthal staat, werd vorig jaar al aangemerkt als mogelijke plek voor tijdelijke huisvesting van arbeidsmigranten.
Boxtel praat al geruime tijd over spelregels voor het huisvesten van arbeidsmigranten. ,,Ook om de overlast in woonwijken tegen te gaan”, aldus wethouder Eric van den Broek. ,,Maar we vinden het ook belangrijk dat er humane huisvesting is voor iedereen die in Boxtel woont en werkt.”
Bij het opstellen van de spelregels, waarover de gemeenteraad op dinsdag 15 september informatief spreekt, wordt ook rekening gehouden met de bevindingen van de commissie Roemer, die onlangs landelijk onderzoek deed.
Boxtel zoekt het in tijdelijke locaties voor maximaal tien jaar, wil zorgen voor een goed leefklimaat voor bewoners, maar ook voor de omgeving en stelt ‘kwaliteitseisen’ zoals permanent beheer, normen voor parkeren en ontspanningsmogelijkheden.
Van den Broek: ,,Zaken die alleen zijn te realiseren als je complexen bouwt. Het is de bedoeling dat op enkele plaatsen dicht bij bedrijventerreinen te doen.”
Hoeveel mensen per kamer?
Ook staan er nog zaken open. Zoals hoeveel mensen er in één kamer kunnen slapen. Uit de vele gesprekken die het gemeentebestuur heeft gevoerd komt als algemene voorkeur een aantal van twee personen per kamer naar voren.
Boxtel overweegt om via een speciale procedure initiatieven die binnenkomen te vergelijken en op kwaliteit te beoordelen. Om zo tot de beste deal te komen.
Bron: Brabants Dagblad.