Limburg bouwt tijdelijke en flexibele woningen voor spoedzoekers, arbeidsmigranten en daklozen

Dit artikel verscheen eerder via 1Limburg

In Limburg worden komende twee jaar extra woonplekken gebouwd voor kwetsbare groepen. Het gaat om arbeidsmigranten, statushouders, dak- en thuislozen en mensen die door een scheiding hun huis verliezen, de zogeheten ‘spoedzoekers’.

Kajsa Ollengren, minister van Binnenlandse Zaken, heeft maandag bekendgemaakt dat ze 50 miljoen euro investeert in 123 projecten in het hele land. In Limburg zijn Heerlen-Noord, Maastricht, Sittard, Venlo, Venray en Weert van de partij.

Huisvesting kwetsbare groepen

Zo krijgt Heerlen bijna 1,2 miljoen euro voor de huisvesting van kwetsbare groepen. Het gaat om projecten in Eikenderveld, Saffierflat/Saffiertjes en Hoofdstraat West in Hoensbroek. Ook is er geld vrijgemaakt voor het project Skaeve Huse, vrij vertaald vanuit het Deens: ‘rare huizen’. Het zijn woningen bedoeld voor personen die voor zware overlast in de omgeving zorgen. Het gaat daarbij vaak om drank- of drugsverslaafden.

Door hen te huisvesten in een zogeheten ‘hufterwoning’, wordt de overlast in de woonwijk een halt toegeroepen. Het gaat bij Skaeve Huse om aparte huisvesting in simpele, vrijstaande containerwoningen.

Wauwhuis

Ook de gemeente Sittard-Geleen ontvangt een Rijksbijdrage van ruim 45.000 euro om een aantal Skaeve Huse te bouwen. Maastricht gaat ruim 1,1 miljoen euro overheidsgeld besteden aan vier projecten. Dat is Complex Wauwhuis, Hoeve Rome en de projecten ‘Skills in de stad’ en ‘Zeer moeilijk plaatsbare personen’.

Paradijsvogels in Venlo

Voor de huisvesting van mensen die buiten de gangbare samenleving dreigen te vallen, krijgt Venlo 63.700 euro. Het project draagt de titel ‘Individuele woonunits Paradijsvogels’. In Venray wordt de huisvesting van arbeidsmigranten aangepakt. Daar komen voor 104.650 euro woonplekken om buitenlandse werknemers onderdak te bieden die een baan hebben in de industrie of agrarische sector.

Hofjeswoningen in Weert

Tot slot krijgt ook Weert geld van Binnenlandse Zaken voor het realiseren van woonplekken op twee locaties voor arbeidsmigranten en het project ‘Beschermd wonen plus’. Een derde project betreft zogeheten hofjeswoningen in of aan de Beekpoort, Laarveld, Groenewoud en Molenakker en Beemdenstraat 38.

Snel van start

Het gaat in alle gevallen om lopende programma’s die snel van start kunnen gaan, maar waarvoor tot dusver de financiering een obstakel vormde. De woonplekken worden omschreven als ‘flexibele tijdelijke huisvesting’. De bouw moet uiterlijk in 2021 starten. Het is nog niet helemaal duidelijk hoeveel tijdelijk woonplekken er in Limburg komen. Landelijk gaat het in totaal om 12.400 woonplekken. Daarvan zijn er 4.700 bestemd voor arbeidsmigranten, 2.600 voor dak- en thuislozen en 5.100 andere spoedzoekers zoals statushouders of mensen die na hun scheiding hun huis kwijt zijn.