TILBURG – Labour Hotel Tilburg opende vrijdag officieel de deuren. Het eerste nieuwe huisvestingscomplex voor arbeidsmigranten in de gemeente biedt plek aan 416 bewoners. Die gaan grotendeels met de fiets naar het werk, trappend naar Albert Heijn en XPO Logistics.

Aan het einde van de lange gang, zwaait de gids de deur naar een van de studio’s open zodat het groepje bezoekers een kijkje kan nemen. De 25 vierkante meter grote studio oogt als een hotelkamer, compleet met opbergkasten en breedbeeldtelevisie aan de muur. Er staat een bed, er is een toilet, een douche en een zitje bij het raam dat uitziet over de weilanden net boven Tilburg-Noord. Een kleine keuken maakt het compleet.

Het nieuwe Labour Hotel (LH) Tilburg aan de Bundersestraat – pal aan de Burgemeester Bechtweg – telt in totaal 208 tweepersoons studio’s, vertelt de gids. ,,En die zijn allemaal bewoond. Dit is een short stay locatie, de gemiddelde verblijfsduur van onze bewoners is veertig weken.”

Studio in LH Tilburg

Beheerders

Vrijdag werd het eerste nieuwe huisvestigingscomplex voor arbeidsmigranten in Tilburg geopend, voor Kafra Housing inmiddels het twaalfde in het land. Het H-vormige nieuwbouwcomplex bestaat uit drie verdiepingen. Er zijn diverse gemeenschappelijke voorzieningen, zoals een wasserette en sport- en ontspanningsmogelijkheden. ‘Welfare officers’ – een soort beheerders – zijn 24 uur per dag bereikbaar en verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken.

,,De meest ideale locatie voor dit soort complexen bestaat gewoon niet”, zegt Frank van Gool van het aan Otto Workforce gelieerde Kafra Housing. ,,Er zijn altijd zorgen als deze complexen in je omgeving komen te staan, en dat begrijpen wij. Het is aan ons om te laten zien dat de zorgen ongegrond zijn, waarbij we ons ook moeten realiseren dat er een gewenningsperiode nodig is voor de omgeving en de bewoners.”

Grote fietsenstalling

LH Tilburg is vergund voor tien jaar met een mogelijke verlenging van vijf jaar. Vrijdag werd bekend dat de gemeente elders aan de Burgemeester Bechtweg nog een kansrijke locatie voor de huisvesting van zo’n 400 arbeidsmigranten ziet.

Wat opvalt aan het Labour Hotel is de grote fietsenstalling voor de deur. De ruim vierhonderd bewoners werken, ongeveer gelijk verdeeld, bij de logistieke centra van Albert Heijn en XPO in Tilburg.

Albert Heijn (waar de helft van de 1200 medewerkers bij het distributiecentrum arbeidsmigrant is) is blij met de nieuwe huisvesting, zegt manager Stefan Derksen namens het bedrijf. ,,Het is ontzettend fijn als je bijvoorbeeld na je nachtdienst geen uren in je auto moet zitten maar binnen een paar honderd thuis bent en direct je bed in kunt. Dat is goed voor de veiligheid van onze medewerkers.”

Oplossingen voor lokale woningbehoefte

In Nederland is een schrijnend tekort aan ruim 315.000 woningen. Hierdoor kunnen onder meer arbeidsmigranten, studenten, starters, jonge gezinnen en andere (urgent) woningzoekenden geen geschikte woning vinden. KAFRA ontwikkelt in samenwerking met gemeenten unieke huisvestingsconcepten om dit probleem aan te pakken.

Contact

Heeft u interesse of vragen over de huisvestingsoplossingen van KAFRA? Neem dan contact met ons op via [email protected] of +31 (0) 88 523 7200.