Zaltbommel: nieuwe huisvesting voor internationale medewerkers, starters en spoedzoekers

Langs de Steenweg in Zaltbommel, bij de witte watertoren, zou gebouwd moeten worden © BD / AD

De gemeente Zaltbommel wil internationale medewerkers, starters, statushouders en andere spoedzoekers snel helpen aan tijdelijke woningen. Het gemeentebestuur heeft daarvoor twee huisvestingslocaties op het oog. De komende maanden zullen onderzoeken plaatsvinden om de haalbaarheid in kaart te brengen. Het gaat om locaties aan de Steenweg en de Veilingweg. Aan de Veilingweg wordt ook werk gemaakt van noodopvang voor Oekraïense vluchtelingen.

Gemeente

Volgens wethouder Van Leeuwen is de huisvestingsvraag in Zaltbommel groot. Van Leeuwen wijst daarbij specifiek naar DHL, waar in het hoogseizoen wel 600 internationale medewerkers werken. ,,Die moeten natuurlijk wel allemaal een plek krijgen’’, aldus de wethouder. De gemeente wil ook starters, spoedzoekers en statushouders snel helpen aan nieuwe (tijdelijke) woningen. In de oververhitte woningmarkt is het met name voor deze groepen lastig om een woning te vinden. De nieuwe huisvesting moet deze druk moet gaan verlichten.

Watertoren

Wethouder Van Leeuwen is positief over de beoogde locatie aan de Steenweg, naast de Witte Watertoren. De locatie ligt aan de rand van de bebouwde kom. Eerdere plannen tot ontwikkeling, zoals een mega Lidl-supermarkt, kwamen er niet van de grond. Van Leeuwen: ,,Deze plek is beschikbaar, goed bereikbaar en dichtbij winkels en sportvoorzieningen. Daarnaast is het een van de weinige plekken in Zaltbommel waar nog ruimte is om te bouwen.’’

Veilingweg

Ook de Veilingweg is in beeld voor tijdelijke huisvesting, allereerst voor Oekraïense mensen in nood. Op deze locatie opent mogelijk al op korte termijn een noodopvanglocatie voor de vluchtelingen. Hierover zijn gesprekken tussen de gemeente en de eigenaar van het pand. Ook start de gemeente een onderzoek om te bekijken of internationale werknemers hier, in de toekomst, kunnen wonen.

Procedure

De gemeente gaat de komende maanden aan de slag met de haalbaarheidsonderzoeken. In het proces wordt bekeken wat voor tijdelijke huisvestingsopties passen op de locatie en in de omgeving. Het gemeentebestuur verwacht over zes maanden een definitief ontwerp te presenteren. In de aanloop daar naartoe krijgen bewoners in de omgeving van de Steenweg de mogelijkheid tot inspraak. Die optie staat niet open voor omwonenden aan de Veilingweg, gezien de urgentie van de vluchtelingencrisis.

Lees hier en hier meer over het onderwerp.