Gemeentelijke opvanglocaties voor Oekraïners bijna vol

De gemeentelijke opvanglocaties voor Oekraïense ontheemden zitten bijna vol. Dat meldde het ministerie van Justitie en Veiligheid vrijdag. Het ministerie zoekt nu samen met veiligheidsregio’s en gemeenten naar extra plekken. Op donderdag was 94 procent van de ongeveer 57.000 beschikbare opvangplekken in gebruik.

Meer plekken nodig

Het ministerie denkt dat die bezettingsgraad verder gaat stijgen naar boven de 95 procent. “Dit zorgt ervoor dat de opvangcapaciteit voor ontheemden uit Oekraïne onder druk staat.” De komende weken komen nog zo’n 3.000 extra opvangplekken vrij. Het kabinet wil dat er uiteindelijk 75.000 plekken beschikbaar komen voor Oekraïense ontheemden.

Particuliere opvang

Ook de particuliere opvang moet meer ruimte bieden. Het ministerie werkt samen met RefugeeHomeNL, de organisatie die gasthuishoudens koppelt aan Oekraïense ontheemden. Op die manier zijn nu 1.110 Oekraïners opgevangen. Volgens het ministerie is er plek voor 13.350 ontheemden en moeten die plekken de komende tijd zo volledig mogelijk worden benut.

Verwachting

Het ministerie verwacht dat er iets minder Oekraïners naar Nederland komen, omdat de regels sinds half juni zijn aangescherpt. Vluchtelingen die een tijdelijke verblijfsvergunning hadden in Oekraïne mogen sinds anderhalve maand niet meer naar de gemeentelijke opvang komen.

Cijfers

Op dit moment verblijven 71.750 Oekraïense ontheemden in Nederland. Zij wonen niet alleen in de gemeentelijke opvang, maar ook bij vrienden, familie of gasthuishoudens. Ongeveer 170 Oekraïense ontheemden zijn met behulp van de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) weer weggegaan.

Lees hier het oorspronkelijke bericht.