Zembla: Gemeenten liggen dwars bij huisvesting internationale medewerkers

Frank van Gool in de aflevering van Zembla. Klik op de afbeelding om de aflevering te bekijken.

Zembla: Gemeenten liggen dwars bij huisvesting internationale medewerkers

Projectontwikkelaars en werkgevers voelen zich vaak tegengewerkt door gemeenten bij het realiseren van huisvesting voor internationale medewerkers. Die conclusie trekt Zembla in haar uitzending ‘Niet in mijn achtertuin’. Oprichter Frank van Gool van KaFra Housing in de Zembla-uitzending: “Als een Jumbo of Albert Heijn de gemeente belt om een distributiecentrum neer te zetten, dan worden ze dezelfde middag teruggebeld door de wethouder. Maar als ik bel en zeg: die mensen die daar komen te werken moeten ook gehuisvest worden, dan mag ik blij zijn als ik binnen vier weken door een ambtenaar wordt teruggebeld.”

KaFra Housing

Flexwoningprojecten voor internationale medewerkers worden volgens Zembla vaak vertraagd of afgewezen door gemeenten. In veel gemeenten komen er daardoor geen nieuwe projecten van de grond, terwijl er wel duizenden internationale medewerkers binnen de gemeentegrenzen werken. Frank van Gool van KaFra Housing licht toe dat KaFra op dit moment rond de vijftien nieuwe huisvestingsprojecten in ontwikkeling heeft, maar dat die bijna allemaal enorme vertraging oplopen. Van Gool: “Je ziet altijd wel dat er bij de gemeentes een reden is om het te vertragen, of om toch weer een extra onderzoek te doen, waardoor het weer veel langer gaat duren.”

Bekijk hier de Zembla-uitzending en lees hier het oorspronkelijke bericht op de website van BNN VARA.