KaFra opent woonlocatie voor Oekraïners en internationale medewerkers

VENLO – KaFra Housing, een van de grootste ontwikkelaars van innovatie flexwoonconcepten in Nederland, opent vandaag in Venlo haar grootste flexwoon-locatie tot nu toe. Aan de Venrayseweg zijn er tweehonderd energiezuinige Mobile Homes gerealiseerd waar in totaal vierhonderd Oekraïense vluchtelingen en vierhonderd internationale medewerkers een tijdelijk thuis krijgen. Wethouder Tom Verhaegh van de Gemeente Venlo opent de locatie.

De woonlocatie aan de Venrayseweg in Venlo biedt bewoners volledig ingerichte Mobile Homes. Daarin hebben bewoners een eigen slaapkamer en worden de keuken, woonkamer, badkamer en het toilet gedeeld. De woningen zijn Roemer-proof en energiezuinig omdat ze gasloos, goed geïsoleerd en volledig elektrisch zijn. De Welfare Officers spreken de taal van de bewoners, zijn verantwoordelijk voor hun welbevinden en fungeren als eerste aanspreekpunt voor de omgeving.

Op het terrein zijn een supermarkt, fitnessruimte, receptie, recreatieruimte en verschillende algemene ruimtes aanwezig. Ook kunnen bewoners gebruikmaken van een volleybal- en voetbalveld. De gemeente Venlo en het Leger des Heils zijn elke werkdag op locatie aanwezig om de Oekraïense vluchtelingen te begeleiden op administratief en persoonlijk gebied.

Frank van Gool, mede-oprichter van KaFra Housing, is enthousiast over de nieuwe locatie. “De voorbereiding duurde langer dan normaal maar ik ben er trots op dat we KaFra Californië, onze grootste locatie tot nu toe, desondanks in negen maanden hebben kunnen bouwen. Samen met de gemeente en de omwonenden laten we zien hoe we alles tot in de puntjes kunnen organiseren voor de Oekraïners en hardwerkende internationale medewerkers.”

Tijdelijke woningen

Nederland kampt met een groot tekort aan geschikte huisvesting voor specifieke doelgroepen zoals internationale medewerkers en vluchtelingen. KaFra Housing ontwikkelt, realiseert en exploiteert innovatieve woonoplossingen die dit probleem het hoofd kunnen bieden. Door in te zetten op tijdelijke huisvesting voor doelgroepen zoals internationale medewerkers, vluchtelingen en urgent woningzoekenden kunnen deze mensen razendsnel gehuisvest worden, zonder dat de reguliere woningmarkt daaronder lijdt. Het is daarom de ideale oplossing voor gemeenten die nu worstelen met woningtekorten. Iedereen verdient immers een veilige en goede plek om te kunnen wonen.

In ons land worden naar schatting tienduizenden verkamerde woonhuizen gebruikt voor het huisvesten van tijdelijke internationale medewerkers, omdat er geen geschikte huisvestingslocaties zijn voor internationale medewerkers. KaFra Housing biedt een alternatief met diverse woonconcepten. Deze woonconcepten zijn ook geschikt voor andere (tijdelijke) doelgroepen zoals starters, statushouders en urgent woningzoekenden. Hierin staat de begeleiding van de bewoners en het contact met de omgeving centraal. KaFra Housing heeft inmiddels achttien accommodaties succesvol gerealiseerd voor ruim 4.500 tijdelijke bewoners.

Op 1 juli 2024 opent KaFra ook weer de volgende nieuwe locatie in Bleiswijk, waar drie KaFra Towers gerealiseerd worden voor 256 bewoners.