Integreren begint bij goede huisvesting

Nederland kampt met een groot huisvestingsprobleem. Door het bieden van tijdelijke en innovatieve woonoplossingen helpt KaFra Housing gemeenten het tekort voor specifieke doelgroepen aan te pakken. Kwalitatief, duurzaam en snel leverbaar.

Statushouders, asielzoekers, internationale medewerkers en urgent woningzoekenden. Om het kwantitatieve én kwalitatieve tekort aan te pakken, ontwikkelt, realiseert en exploiteert KaFra innovatieve concepten voor tijdelijke huisvesting. Modulair gestapelde bouw, transformaties van kantoorpanden en KaFra Towers die op een relatief klein stuk grond snel te realiseren zijn. Maar ook mobile homes; speciaal ontwikkelde woonunits die zeer snel te plaatsen zijn en weinig last hebben van netcongestie en andere nutsproblemen doordat er gewerkt wordt met semi-off grid opstellingen.

Spreidingswet
Binnen drie tot zes maanden kan een locatie van tachtig woningen gerealiseerd worden waar zo’n driehonderd mensen kunnen verblijven. Zeker als je kijkt naar de spreidingswet die is aangenomen, kan KaFra gemeenten helpen om hun opgave door middel van kwalitatief hoogstaande woningen snel te vervullen. In de gemeente Venray zijn samen met de woningcorporatie woonplekken op een voormalig vakantiepark gecreëerd voor arbeidsmigranten en woningzoekenden. Maar ook voor de COA kunnen zij wat betekenen; onlangs is er in de gemeente Peel en Maas een locatie in gebruik genomen als azc, waar een goed woon- en leefklimaat is voor onder andere gevluchte gezinnen.

Woon- en werkcarrière
Goede woonruimte is belangrijk voor het meedoen in de samenleving. KaFra is samen met OTTO Work Force een pilot gestart waarin statushouders en asielzoekers worden begeleid in hun woon- én werkcarrière. Het grote tekort aan woningen kan worden opgelost als gemeenten besluiten om speciaal
voor deze groepen fatsoenlijke woonlocaties te bouwen, waar mensen kunnen starten met integreren in de samenleving. De volgende stap is het verkrijgen van werk om vervolgens door te stromen naar een baan die beter past bij de genoten opleiding of werkervaring. In de tussentijd is er voldoende ruimte om bepaalde certificaten te behalen. Zoals een Syrische arts die zijn BIG-registratie en andere benodigde papieren aanvraagt om zijn beroep in Nederland te kunnen uitvoeren. Met baanperspectief kan diegene tegelijkertijd ook weer doorgroeien naar een reguliere woning. Zo ontstaat de combinatie van een woon- en werkcarrière.

Carbon footprint
Het innovatieve aspect van de oplossingen zit hem ook in de duurzaamheid. De gebouwen zijn niet grondgebonden maar makkelijk verplaatsbaar en daardoor dus herbruikbaar. Daarnaast zijn ze Cradle to Cradle waardoor ze volledig kunnen worden gerecycled. In plaats van een permanente aansluiting werkt KaFra met zonnepanelen, batterijen en aggregaten. Mét waterbesparing en een bijbehorende isolatiestandaard zodat je minimaal hoeft te verwarmen. De carbon footprint die de huizen achterlaten is dus minimaal. Kortom, snel, innovatief én duurzaam. Dat is ook waar KaFra voor staat.

Lees meer over de woonoplossingen.